Katka Eichlerová: Ve světě kávy si každý najde to své

Katka pro mě představuje prototyp renesančního člověka s nevyčerpatelnou zásobou energie. Získala jsem na ni kontakt přes svého přítele, s nímž jsme ji navštívili v kavárně Kulturárium Café. Provozuje ji v budově Ústavu hudební vědy Masarykovy univerzity, kde studovala. O nepřeberném množství dalších aktivit, kterými se zabývá, jsme si povídali samozřejmě nad šálkem výborné kávy.  Autorem fotografie je Marek Rakovský.

Jakou kávu máš nejradši?

Baví mě střídat je podle toho, jaká je denní doba a jakou mám zrovna náladu, včetně kávy na filtrace, ve kterých vyniknou zcela odlišné chutě oproti přípravě na kávovaru. Snídám většinou cappuccino nebo espresso macchiato, přes den jsem zvyklá si dávat espresso. Svět kávy je příliš pestrý na to, abychom museli pít pořád to samé. I u nás v kavárně vždy nabízíme alespoň dvě rozdílné kávy, které pravidelně obměňujeme.

Kolik káv vypiješ denně?

Jak kdy, snažím se držet na třech, ale když pořádáme školení nebo se něco připravuje, je to několikanásobně víc. Pokud pití kávy prokládáte vodou a jídlem, nevadí to.

Jak se z tebe stala odbornice na kávu?

Příběh začal asi před osmi lety, když jsem hledala brigádu při škole a přes bývalou spolužačku se dostala do kavárny. Pracovala jsem pak v mnoha různých kavárnách, s kamarády jsme začali objevovat svět kávy a velmi nás to bavilo. Je to návykové. Jak ke kávě jednou přičichnete, nejde už hodit zpátečku.

Tou dobou se v Brně sice konaly různé akce zaměřené na kávu, ale potkávali se tam hlavně profesionálové z oboru. Propast mezi nimi a běžnými konzumenty se stále prohlubovala. Jednou jsme s bývalou kolegyní Lucií Karafiátovou (dnes Netušilovou) plánovaly společnou oslavu narozenin na prvního října a zjistily jsme, že se ten den slaví i Mezinárodní den kávy. To byl základ Týdne kávy. Od začátku je jeho cílem šířit kávovou osvětu stravitelnou formou a ukazovat, jak je svět kávy rozmanitý; každý si v něm může najít, co mu vyhovuje.

Letos se Týden kávy koná už pošesté. Jaké jsou největší změny oproti minulým ročníkům?

Především se nám podařilo najít vhodný prostor, kde může vše probíhat na jednom místě, v hotelu Continental. První z akcí bude Business Coffee Day určený nejen partnerům a lidem ze zapojených kaváren, ale i obecně z oboru gastronomie. O víkendu 1. a 2. října budou také probíhat trhy pro širokou veřejnost, přednášky, cuppingy nebo soutěž baristů. Od pondělí se program přesune do zapojených kaváren, kde potrvá až do soboty. Potřetí přivítáme zahraničního hosta, kterým letos je Matt Chitharanjan, pražič výběrové kávy z Dillí.

Můžeš nezasvěceným vysvětlit, co je to cupping?

Jde o řízenou degustaci, při které účastníci ochutnávají nahrubo namleté vzorky kávy z malých šálků. Může být buď slepá, kdy se vedle sebe objeví různé kávy a účastníci dopředu neví, které to jsou, nebo mít formu prezentace určité pražírny. Takové cuppingy bude možné navštívit i na trzích. Celkem se bude prezentovat kolem pětadvaceti pražíren a každá nabídne jeden cupping, kam se zájemci mohou přihlásit a poznat, že kávy z různých zemí a různých pražíren chutnají každá jinak.

Na co dalšího se můžeme na Týdnu kávy těšit?

Na své si muže přijít každý od naprostých laiků po náročné konzumenty i profesionály a poskládat si program na míru. Na přednáškách se objeví základní poznatky o kávě, ale i odbornější témata. Kromě toho budeme promítat film Coffee Man o cestě člověka z kávové plantáže až na mistrovství v přípravě kávy. Lidi z oboru zase jistě ocení Business Coffee Day, kde se mohou dozvědět o nejnovějších trendech i o tom, jak motivovat zaměstnance, jak si usnadnit práci a v čem se rozvíjet dál. Mezi přednášejícími je i barista roku Ondřej Hurtík.

Jak vznikla nezisková organizace Kulturárium, která Týden kávy pořádá?

Asi před šesti lety jsme si uvědomili, že by bylo dobré mít právní záštitu, abychom mohli žádat o granty pro naše projekty nebo navazovat vztah s komerčními partnery. Postupně se k nám přidávali další spolužáci i lidé zvenku s vlastními nápady. Aktuálně se zabýváme sedmi projekty, každý z nich je zaměřený na jinou oblast kultury.

Jedním z těchto projektů, který také proběhne letos na podzim, je Prototyp. Můžeš nám přiblížit, o co jde?

Je to projekt, který se snaží se spojovat výtvarný svět s technickým. Proběhne už potřetí, v termínu 11. až 13. listopadu v bývalé káznici na Cejlu. Ve spolupráci studentů a odborníků z výtvarných a technických oborů vznikají různé instalace či projekce nebo třeba módní přehlídka a doprovodné akce pro děti, letos na téma živly. Za tímto projektem stojí autorky módní přehlídky pro Týden kávy, které se chtěly posunout dál. Jaká konkrétně budou největší lákadla, to se dozvíte na stránkách či facebookovém profilu festivalu, já na organizaci pouze spolupracuji. Kulturárium Café tam ale bude mít svůj bar.

Kavárna Kulturárium Café prošla přes léto rozsáhlou rekonstrukcí. Co se změnilo?

Se spuštěním nového semestru znovu otevíráme, nebo spíš konečně otevíráme naplno. Nebyli jsme spokojení se spoustou věcí, jednou z nich byl přímo bar, což mi šlo na nervy o to víc, že sama dělám na toto téma konzultace. Mění se i nabídka a program, který tu budeme pořádat. Bude především pravidelný, třeba úterky budou patřit koncertům, jamování a podobně. Dále chystáme autorská čtení, workshopy nebo business snídaně; chceme využít variabilitu, kterou prostor nabízí. O víkendu budou jednou za měsíc kávové sedánky – buď cuppingy nebo představení různých druhů přípravy kávy. Je možné si kavárnu propůjčit i pro soukromé účely jako jsou oslavy narozenin nebo promítání.

S kávou souvisí i tvoje obživa – tvá firma se jmenuje KAVA TEAM. Čím přesně se zabývá?

Abych mohla provozovat neziskovku, řekla jsem si, že bude nejlepší pracovat sama na sebe, takže pod firmu spadá i Kulturárium Café. Naší snahou je vzdělávat lidi, ať už z řad profesionálů nebo veřejnosti, kteří se chtějí naučit, jak dělat dobrou kávu a vést podnik. Nabízíme kurzy pro laiky i konzultace pro kavárny a další podniky. Radíme jim, jak na to, aby fungoval koncept jejich podnikání, aby udrželi v rovnováze všechny proměnné jako je kvalita servisu, nabídka, rychlost, místo, tvorba cen a podobně. Velmi mě to baví, z každé konzultace si i já odnesu nové zkušenosti a poznatky, třeba jak něco lépe vysvětlit nebo naučit.

Uvidíme tě v nejbližší době i vystupovat s vokální skupinou Fórtetky, kde zpíváš?

Od doby, co máme k dispozici kavárnu, jsme tu začaly pravidelně zkoušet. Přes léto jsme nacvičily nový program, který jsme prezentovaly v rámci RE-KABARETU Bolka Polívky. Samozřejmě plánujeme i další koncerty, ale objevujeme se spíš tam, kam nás kdo pozve. Nedávno jsme ale měly koncert přímo v kavárně a rozhodně budou i další. Pro fanoušky je možná novinkou, že se náš název už oficiálně píše Fórtetky místo starého 4tetky, protože to lidi stále vyslovovali špatně, jako ty před chvilkou (smích).

Zvládáš toho opravdu hodně. Máš tipy, jak si efektivně zorganizovat čas?

Mám ráda, když neřeším jen jednu věc samostatně, ale několik navzájem propojených. Kromě toho jsem se naučila delegovat úkoly na ostatní. Jsem obklopená spoustou lidí, kteří mi pomáhají s jednotlivými věcmi, takže nejsem na všechno sama. Snažím se co nejlépe si plánovat čas a svědomitě pracovat s diářem; oblíbila jsem si zápisníky Clever Minds, které mají krásně rozdělený pracovní prostor dle priorit. Důležité je naučit se říkat ne a vyhradit si čas na pro sebe, kdy si člověk může dobít baterky a všechno hodit za hlavu. Snažím se mít víkendy volné a vyhrazené pro odpočinek. Samozřejmě, že když jde nějaký projekt do finále, jako teď Týden kávy, je potřeba pořádně zabrat.

Jaké máš ambice do budoucna?

Především stabilizovat a profesionalizovat všechny projekty, na kterých pracuju. Většinou vznikají organicky a často na začátku ani netušíme, kam se můžou rozrůst. S kolegy plánuju vytvořit dobrovolnické centrum, je to bohulibá činnost a pomáhat lidem mě baví.

Máš nějaký nesplněný sen?

Chtěla bych se podívat na kávovou plantáž – a vůbec cestovat po světě. Za studia jsem bohužel nevyjela na žádný studijní pobyt jako je Erasmus, proto doufám, že se mi podaří si ten sen v budoucnu splnit a vydělávat, abych mohla procestovat kus světa.

 

Reklamy

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s