Malá ochutnávka letošního Týdne kávy

Mezi základní pravdy internetového věku patří fakt, že počet vašich facebookových přátel je nepřímo úměrný počtu lidí, kteří zrovna mají volno, když někam chcete vyrazit. Jinými slovy, na víkendové Trhy kávy jsem se vydala sama. Můžete si začít rvát vlasy v zoufalství, o co jste přišli.

Vůně magického nápoje mě neomylně dovedla až do druhého patra hotelu Continental. Hned po průchodu registrací mě upoutaly obrazy malované kávou; nevidí se moc často, aby si malíř během tvorby usrkával svých barev. Posléze jsem se nedočkavě vrhla mezi stánky nabízející ochutnávky z rozličných pražíren. Jako člověk přivyklý „hruškové vodě“, neboli z pohledu odborníků na kávu naprostý barbar, jsem o vzorek nesměle požádala jen u jediného stánku, kde se mě usměvaví barmani vyptali, z jaké země preferuji kávu a jestli ovocitější nebo zemitější. Vytušila jsem, že odpověď „jak to mám vědět“ by nebyla na místě, takže jsem špitla cosi o ovoci a během chvilky jsem měla v ruce horký nápoj. Protože jsem se styděla, připlížila jsem se nenápadně ke konkurenčnímu stánku a nasypala si tam dva cukry. I přesto mě ale kofein udeřil silou několika stupňů Richterovy škály, zbytek kelímku proto k mé lítosti putoval do kávové výlevky, příhodně přichystané vedle. Po dalších pár ochutnávkách jsem si trochu zvykla a dokonce jsem v sobě začala objevovat zárodky schopnosti rozeznat jednotlivé chutě. S pocitem veverky na speedu jsem se poté radši odklidila na přednášku Terezy Prejdové o jejích zážitcích z cest za kávou. Okamžitě jsem dostala chuť se vším praštit, naučit se španělsky a zmizet někam do Kolumbie. Nakonec jsem se ovšem spokojila s realističtějšími cíli – s jakými, to se brzy dozvíte na blogu. Ochutnala jsem také kávu, kterou v Kolumbii pijí všichni včetně batolat aspoň desetkrát denně a Tereza ji nazvala „kolumbijskou Jihlavankou“. Přidává se do ní extrémně sladká hmota z cukrové třetiny, na což jsem nebyla psychicky připravena. S jazykem lepícím se na patro jsem se proto vydala pro poslední dnešní vzorek, který jsem si vychutnala až cestou domů. Není všem kávovým zážitkům konec.

Protože v neděli se ještě o slovo přihlásila nemoc, musela jsem se obejít bez další návštěvy Trhů kávy. Vynahradila jsem si to hned v pondělí, kdy jsme se s kamarádkou domluvily na schůzce v jedné ze zapojených kaváren, Park Lane Café, a dopřály si týdno-kávovou specialitu, espreso s přídavkem alkoholu jménem Aperol Spritz. Naladila mě tak příjemně, že jsem si pak musela dát ještě dva svařáky… Nakonec jsem v průběhu Týdne kávy stihla i znovu se potkat s hlavní organizátorkou akce Katkou, která už spřádala plány pro příští ročník, a na vlastní kůži v kavárně Mezzanine zjistit, jak probíhá takový cupping. Přiřítila jsem se na něj pozdě, což je u mě obvyklé, zatímco Matt, majitel pražírny z Indie a zahraniční host Týdne kávy, už poskytoval odborný výklad k jednotlivým druhům kávy. Nahrubo namletá zrna, která Matt pomalu zaléval vodou, ležela v několika šálcích na stole, kolem něhož kroužili ostatní účastníci. Vměstnala jsem se mezi ně, nejdříve jsme ke kávě jen čichali, poté nabírali na lžíce a ochutnávali. I já jsem po důsledném porovnání posoudila, že obsah jednotlivých šálků chutnal jako… káva. Ještě pár podobných akcí a bude ze mě odborník na slovo vzatý. Pak už jsem se rozloučila se sympatickým Mattem i s Terezou, která ho doprovázela, a šla jsem si vychutnat tečku za celým Týdnem kávy, koncert jazzového tria v Kulturáriu. Zkušenost to byla o to příjemnější, že jsem tam náhodně potkala kamarádku a vychutnala si výtečné růžové víno – ano, u vína dokonce dokážu chuťově odlišit jednotlivé barvy!

Zkrátka a dobře, i to málo, co jsem letos zažila, stálo za to – i pro osobu natolik neznalou jako já. S sebou jsem si kromě zážitků a tipů na zajímavé brněnské kavárny odnesla i knihu U kávy o kávě a kávovinách od Jozefa Augustína, kterou si budu číst jak jinak než u kávy, případně před spaním; věřím, že se osvědčí lépe než hororové sci-fi povídky. S vámi ostatními nashledanou příští rok!

/Autorkou úvodní fotografie je Monika Píšek./

Reklamy

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s